11.10.08

Η απάντηση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Διαβάστε το κείμενο σε εκτυπωτική μορφή.

Ύστερα από επικοινωνία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (συντονιστή του προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στην Ελλάδα), λάβαμε την επίσημη απάντηση του φορέα σχετικά με το σίριαλ της αφαίρεσης των Γαλάζιων Σημαιών από τις παραλίες του δήμου μας. Διαβάστε, παρακάτω, ολόκληρη την επιστολή, που μας εστάλει μέσω email, και κρίνετε μόνοι σας:


Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» αναφερόμενη στην αφαίρεση των «Γαλάζιων Σημαιών» από 4 ακτές του Πηλίου θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» εστιάζει σε τέσσερις άξονες:

- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πληροφόρηση

- Ποιότητα Νερών Κολύμβησης

- Περιβαλλοντική Διαχείριση

- Ασφάλεια, Ναυαγοσωστικά, Πρώτες Βοήθειες, Υπηρεσίες και Εγκαταστάσεις

Οι εθελοντές-επιθεωρητές του Προγράμματος επισκέφθηκαν, στις αρχές Ιουλίου, τις ακτές του Δήμου Μουρεσίου όπου παρατηρήθηκαν πολλές ελλείψεις. Η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων ενημερώθηκε και επισήμανε τις συμπληρωματικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν από το Δήμο. Μετά από ενημέρωση των υπευθύνων διαχειριστών των ακτών, οι εθελοντές-επιθεωρητές επισκέφτηκαν ξανά τις ακτές αυτές ένα μήνα μετά, αλλά οι ελλείψεις συνέχισαν να υπάρχουν. Τελικά, μετά από συνεχή επικοινωνία των στελεχών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) με τον Δήμαρχο, κύριο Λεβέντη και τον Πρόεδρο ΕΤΑΜ, κύριο Αλτίνη, στα τα τέλη Αυγούστου η ΕΕΠΦ παρέλαβε το φωτογραφικό υλικό μόνο από τους Πίνακες Ανακοινώσεων των ακτών Νταμούχαρη, Μυλοπόταμος, Παπά Νερό και Άγιος Ιωάννης.

Το φωτογραφικό υλικό δεν κάλυπτε κανένα άλλο κριτήριο του Προγράμματος για τις βραβευμένες ακτές – πλην της μερικής πληροφόρησης.

Ούτε οι Πίνακες Ανακοινώσεων είχαν όλα αυτά που απαιτεί το Πρόγραμμα όπως: Οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες, το ωράριο του ναυαγοσώστη ή του υπεύθυνου ατόμου για τα ναυαγοσωστικά, τις πληροφορίες για το φυσικό περιβάλλον, το σχεδιάγραμμα της ακτής, τον αριθμό αδείας παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας.

Επιπλέον στο φωτογραφικό υλικό δεν παρουσιαζόταν με κανένα τρόπο η ασφάλεια, τα ναυαγοσωστικά εφόδια, οι πρώτες βοήθειες, οι εγκαταστάσεις υγιεινής, η περιβαλλοντική διαχείριση (κάδοι απορριμμάτων, δοχεία για ανακύκλωση, δοχεία για αποτσίγαρα), ενδεικτικές πινακίδες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό, αφού πολλά από τα Κριτήρια που απαιτεί το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» δεν πληρούνταν, η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων αποφάσισε να αφαιρεθούν οι «Γαλάζιες Σημαίες» από τις ακτές αυτές.


Αλίκη Βαβούρη

Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες»
Ελληνική εταιρία Προστασίας της Φύσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: